Te is képes vagy rá!

STRESSZOLDÁS
TANULÁSKÖNNYÍTÉS
KÉPESSÉGFEJLESZTÉS
SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉS
Te is képes vagy rá! Hogy mire? Bármire, ami a gondolataiban megfogalmazódik.
Hiszem és tapasztalatból mondhatom, hogy az ember élete során folyamatos változáson megy keresztül. Az viszont nem mindegy, hogy hagyja, hogy az élet sodorja, vagy saját maga formálja, alakítja élete, önmaga változásait. Tovább->
Nánássyné Benis Aranka e-mail: teiskepesvagyra.hu@gmail.com telefon: 20 499 7286

2016. június 1., szerda






5/30
5 tipp, gondolat, napi esszencia 30 napon keresztül
19. nap


ÉRIK A ROPOGÓS CSERESZNYE

Jó pár nap eltelt az utolsó írásom óta.

Besűrűsödtek az egyéb tennivalók és az ihlet is odébb vándorolt.  Most újra jelentkezem és igyekszem onnan folytatni ahol abbahagytam.

Amiért abbamaradt az írásom, az a pár napos elvonulás a világ zajától egy teljesen más közegbe.

Cseresznyeszüret ON.

Posztoltam pár fotót a cserkószedésről és meglepetten fogadták az ismerőseim: Jééé érik már a cseresznye?
Hát, igen, ahol a telkünk van egy kicsit délebbre Békésben, már a korai gyönyörű nagy szemű ropogós cseresznye bizony érik.
De nem csak egy fát mondhatunk magunkénak, hanem emellett még négyet.
Ahogy elnézegettem ezeket a gyönyörű fákat, nyugtával dicsértem a napot, mert első körben csak egy fának a termését lehetett szedni. Hála a jó Égnek! Még éjszaka is cserkót szedtem álmomban. 
Ez volt két hete, a többi fa még majd most érik be a hétvégén. De azok sem egyszerre, mert ahány fa, annyi féle. 

PEDIG MIND CSERESZNYE. 

Különböző érési idővel, különböző ízekkel. Persze, mindegyikről felismered, hogy cserkó, de mégis más.
A korainak egy zsengébb íze van még. Talán még azt is elmondhatom, hogy minden évben más és más. Ha túl sok eső esik, akkor víz íze van, mert kevés napfényt kap, és nem tud teljességgel beérni. Ha nagyon sokat süt a nap az érés idején, akkor nagyon finom édes tud lenni, de nem túl lédús.
Aztán valamivel később érik a germensdorfi, ami a ropogós keményebb eltevős fajta. Nem nagyon vagyok tisztában a fajtákkal így mindegyiket germensdorfinak nevezem, ami nagy szemű.
Azok között is van olyan, ami nagyon finom édes, és van olyan, amit meg kell várnunk, hogy jól beérjen, mert csak akkor lesz igazán finom, különben keserű marad. De rájöttünk az évek során, hogy ha locsoljuk is, akkor még finomabb lesz. Hiába mind – majdhogynem egyformának mondható – mégis más-más időben érik.

PEDIG MONDOM MIND CSERESZNYE. 

Ahogyan mi emberek is, mind a gyümölcs is, más-más érési idővel rendelkezik.


"A fű sem erőlködik, amikor nő."
Bod Doyle

Siettetjük a gyerekeinket, hogy minél hamarabb megtanuljanak egyedül enni, járni, szobatisztának lenni. Versenyeztetjük őket és azt nézzük, hogy a szomszéd gyereke később tanult- e meg járni. Emlékszem, amikor még a fiam kicsi volt és a játszótér volt életünk központja, ment a vita, hogy kinek, mikor „indult el” a gyereke, mikor lett szobatiszta.
Most az óvodából iskolába lépés időszakát éljük, itt is megy a huzavona, hogy mikor menjen a gyerek? Elég érett-e az iskolához? Engem még évvesztesnek tartottak, én is egy évvel később mentem suliba. Most azt mondanám évnyertes voltam, mert még élhettem a gondtalan játékos óvodások életét.
Aztán ott van az iskolai ÁLLANDÓ verseny. Kinek mikor érik be az olvasás, a betűismerés, a számolás. Egy elsős gyereknek már karácsonyra folyékonyan kell tudni olvasni.  Pedig, ha odafigyelnénk a gyermekeink – és saját magunk – egyéni igényeire, akkor lehet, hogy nem hajszolnánk túl magunkat.

Gyerekek DE mind egyediek.

Arról nem is beszélve, hogy a sok elvárt „beéréstől” mennyire sok az önbizalomhiányos gyermek, felnőtt. Mindig jobbat és többet akarunk, ha pedig nem teljesítik, teljesítjük az elvárt szintet, akkor már nem is vagyunk elég jók.

Tegye fel az a kezét, aki átélt már hasonló helyzetet!

Persze, tegyünk meg mindent, ami magunktól telik, meg még egy kicsit, hogy a fejlődést segítsük és a komfortzónánkat tágítani tudjuk. De engedjük is meg magunknak és a gyerekeinknek, hogy a saját tempójukban tudjanak fejlődni. 

Senki nem marad pelenkás élete végéig. Senki nem mászik négykézláb élete végéig. Senkit nem kell anyucinak etetni élete végéig. Csupán fogadjuk el, hogy minden ember más és más időben érik.

Van az a fajta cseresznye, amelyik jó körülmények között – megfelelő napfény és csapadékmennyiség mellett csodás termést hoz.

Van az a fajta cseresznye, amelyiknek több csapadék és több napfény kell a megfelelő éréshez.

Van az a fajta cseresznye, amelynek különösen sok csapadékra van szüksége, hogy igazán finom legyen.

Aztán van az a cseresznye, amelyik nagyon sok csapadékot kap, és emiatt megroskad, kirepedezik, nem lesz túl élvezetes.

És van az a fajta cseresznye, amely egyszerűen csak finom.



"Ha tudnád, hány jól alakuló dolgot rontottál el életedben csupán azért, mert türelmetlen és számítgató énedre hallgattál, aki nem bírja, ha "nem történik semmi!" - megdöbbennél. Angyalok munkáját tetted tönkre, mert nem hagytad beérni a dolgokat."
Müller Péter

Ha EL TUDJUK FOGADNI a természet rendjét, ha ki tudjuk várni az ÉRÉSI folyamatot, boldogabb életünk lehet.

Fogadjuk el, hogy bár emberek vagyunk – de más és más érési idővel rendelkezünk - talán mi is, ahogy a cseresznye is.






Ma is Neked szeretettel!
Nánássyné Benis Aranka
kineziológus
szellemi gyógyító – parapszichológus
Alternatív Képességfejlesztési Tanácsadó
20/499-7286



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése